Salata de vinete cu usturoi si tahini – Vegetarian – Reteta de post
De cand am descoperit aceasta reteta, numai asa pregatesc salata de vinete. Desi am crescut cu reteta clasica de vinete cu ceapa, asa cum o pregatea mama, acum cativa ani am descoperit la un restaurant libanez ca ei pun usturoi si tahini (pasta de susan) in salata de vinete si m-am indragostit de aceasta combinatie.
Este atat de gustoasa incat nici nu are nevoie de maioneza aceasta reteta.
Ingrediente salata vinete:
- 1 pachet de vinete coapte (500g),
- 4 catei de usturoi,
- 4-5 linguri ulei de floarea soarelui,
- 2 lingurite cu pasta de susan (tahini)
- sare de Himalaya,
- optional: zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Salata de vinete este gata in 2-3 minute, imi place ca este usor de preparat si imediat ai gatit ceva bun.
Eu ma chinuiam inainte sa toc vinetele cu tocatorul de lemn, pentru ca auzisem ca nu este bine sa atingi vinetele cu metal.
Dar am descoperit cea mai rapida metoda, folosesc robotul de bucatarie cu lama S si ies niste vinete extraordinare, gustul nu este deloc afectat de lama metalica.
Asadar, scurgem bine vinetele sa iasa zeama aceea amaruie din ele si apoi punem toate ingredientele deodata in robotul de bucatarie si mixam 2- 3 minute pana cand obtinem o consistenta cremoasa.
Ingredientul secret este pasta de susan (tahini), doar 2-3 lingurite din aceasta pasta vor face vinetele sa se albeasca si sa aiba un gust deosebit. De asemenea, tahini contine si mult calciu usor de asimilat de catre organism.
Optional, ajustam gustul cu zeama de lamaie, pentru cine doreste ca salata de vinete sa fie mai acrisoara.
Servim cu paine prajita, iar in timpul verii mai merge si cu felii de rosii din gradina.