Placinta cu spanac si branza, gratinata cu cascaval

Spanacul este bogat in fier si este un aliment foarte gustos pe care il putem consuma atat crud in salate cat si in mancaruri.

Reteta urmatoare este pentru placinta de spanac cu branza, care este ideala atat la micul dejun cat si ca aperitiv/gustare, si este buna atat rece cat si calda.

Ingrediente placinta cu spanac:

  • 500g spanac frunze (eu am folosit frunze congelate),
  • 100g branza de oaie (sau orice branza preferati),
  • 1 ou,
  • 4 linguri ulei de masline bio,
  • 1 ceapa verde (sau 1 ceapa mica rosie),
  • 4 fire de marar proaspat,
  • sare si piper dupa gust,
  • foi de placinta (am folosit din comert),
  • 1 mana de cascaval ras pentru gratinat.
placinta_spanac_branza_reteta

Mod de preparare:

1. Intr-o tigaie incingem uleiul si calim ceapa tocata marunt, timp de 2-3 minute (cu grija, sa nu se arda).

2. Adaugam frunzele de spanac si gatim la foc mediu timp de aproximativ 10 minute, pana cand a scazut jumatate din apa din spanac.

3. Oprim focul si adaugam restul ingredientelor: branza de oaie sfaramata marunt, mararul tocat, oul, sare si piper dupa gust.

4. Omogenizam bine compozitia si pregatim foile de placinta pentru a le umple.

5. Cantitatea de foi de placinte e in functie de gustul vostru, eu am folosit 3 foi subtiri de placinte. Le-am suprapus pe toate 3 si am uns pe exterior cu putin ulei.

6. Asezam compozitia cu spanac peste foile de placinta si apoi facem un rulou.

7. Presaram cascaval ras deasupra placintei.

7. Coacem placinta la cuptorul preincins la 170C timp de 35-40 de minute (in functie de cat de crocanta vreti sa iasa).

O putem servi calda sau rece, este buna oricum si e foarte satioasa.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE SPANAC

Spanacul este un aliment bogat in fier, care ne apara de anemie. Fierul este un micronutrient vital pentru organismul uman, facand parte din compozitia hemului din hemoglobina si mioglobina, cu rol in transportul oxigenului la tesuturi.

In spanac gasim cantitati mari de vitamina A, vitamina K si folat. Vitamina A este importanta pentru vederea pe timpul noptii, dar si in cresterea si dezvoltarea celulara, reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Sub denumirea de vitamina K sunt reunite mai multe substante cu proprietati asemanatoare, implicate in procesul de coagulare (6). Folatul (Vitamina B9) este implicată în sinteza ADN, metabolismul aminoacizilor, diviziunea celulară şi în maturarea celulelor roşii sanguine.

Atentie la continutul de oxalati, persoanele cu pietre la rinichi trebuie sa consume cu prudenta spanac.

Sursa info: csid.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.