Dovleac la cuptor cu parmezan

O combinatie dulce-sarata usor picanta, dovleacul la cuptor cu parmezan si piper este foarte gustos, simplu de pregatit si se poate consuma la oricare din mesele zilei. Noua ne place in special la micul dejun sau seara la cina.

Ingrediente dovleac cu parmezan:

dovleac placintar

Mod de preparare dovleac cu parmezan la cuptor:

1. Spalam bine dovleacul placintar si il taiem rondele cam de un deget grosime. De data aceasta, lasam coaja pe dovleac, nu e nevoie sa il decojim pentru ca dupa s-a copt, coaja se dezlipeste usor.

2. Asezam rondelele de dovleac pe o tava tapetata cu hartie de copt, stropim cu ulei de masline folosind un pulverizator de ulei sau ungem dovleacul cu o spatula de silicon, astfel incat sa acoperim dovleacul cu un strat subtire de ulei de masline.



3. Presaram sarea de Himalaya si piperul boabe proaspat rasnit.

4. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius si coacem timp de 35 de minute sus-jos, fara ventilatie.

5. Dupa ce dovleacul s-a copt, scoatem tava din cuptor si adaugam parmezan ras peste rondelele de dovleac fierbinti.

dovleac-copt-cu-parmezan-reteta

Lasam sa se raceasca putin si servim cald. Este un gust foarte interesant, dovleacul dulceag, usor sarat merge bine cu ceva picant. Eu am pus piper, voi puteti sa puneti si pudra de chilli de exemplu.

Va doresc pofta buna!

dovleac-copt-cu-parmezan-reteta

Dovleacul si beneficiile pentru sanatate

Este una dintre legumele cu cel mai scazut nivel de calorii, 100 de grame avand doar 26 cal si nu contine grasimi saturate sau colesterol, in  schimb este o sursa bogata de fibre dietetice, anti-oxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat in controlul colesterolului si in programelor de reducere a greutatii.

Contine vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu un continut de 7384 mg de vitamin A la 100 g ofera aproximativ 246% din DZR din aceasta vitamina.

Vitamina A este un puternic anti-oxidant natural si este necesar organismului pentru mentinerea integritatii pielii si a mucoaselor membranelor. Are de asemenea un rol important in vedere. 

Este de asemenea, o sursa excelenta de numerosi flavonoizi poli-fenolici, cum ar fi alfa si beta caroten, cryptoxanthin, luteina si zeaxantina. Carotenii se transforma in vitamina A in organism in functie de nevoi.

Zeaxantina este un anti-oxidant natural, care protejeaza de radiatiile ultra-violete. Astfel, aceasta ajuta la protejarea de “boala maculara legata de varsta” (ARMD).

Bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi folatii, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina si acid pantotenic.

Este, de asemenea, o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.

Mai multe informatii despre beneficiile consumului de dovleac: https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/6-beneficii-nestiute-ale-dovleacului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.