Turta dulce cu miere, decorata cu glazura alba – Reteta simpla
Fursecurile cu turtă dulce sunt unele dintre preferatele mele, nu doar în preajma sărbătorilor, ci în general. Sunt crocante, aromate și nu foarte dulci, au un miros demential datorita condimentelor aromatice si te binedispun instant.
Ingrediente aluat turta dulce
- 450g faina
- 250g miere albine
- 100g zahar brun
- 150g unt cu grasime 80%
- 1 ou intreg
- 15 g cacao (aprox. o lingura)
- 9g bicarbonat sodiu
- 1 plic zahar vanilat (sau 2 lingurite extract de vanilie)
- 20-25g pudra condimente pentru turta dulce (scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamom, anason)
- 1 strop de sare (un varf de cutit)
Glazura alba pentru decor turta dulce
- 1 albus de ou proaspat
- 1-2 lingurite zeama lamaie
- 150g zahar pudra
- 1 strop de sare (un varf de cutit)
Optional se poate adauga colorant alimentar pentru a obtine glazura colorata pentru decorarea turtei dulci. Daca as folosi colorant, as alege unul fara substante chimice daunatoare, sa fie cat mai natural cum este de exemplu pudra de sfecla rosie sau pudra de orz verde.
Cum se face aluatul de turta dulce
1. Cele 450g faina se cern prin sita si apoi se amesteca impreuna cu condimentele pentru turta dulce, bicarbonatul de sodiu si un strop de sare (un varf de cutit). Lasam deoparte faina si ne apucam de crema de unt.
2. Untul care a fost lasat la temperatura camerei se pune intr-un bol impreuna cu mierea si zaharul, apoi se mixeaza cateva minute la viteza medie, dupa care se adauga oul intreg (oul sa nu fie rece de la frigider), o lingura cacao si zaharul vanilat (sau extractul de vanilie). Se mai mixeaza pana cand este oul incorporat.
3. Peste crema de unt se adauga treptat faina in care am pus condimentele pentru turta dulce. Se amesteca usor cu o spatula, iar la final cand aluatul devine mai gros se framanta usor cu mainile aproximativ 2 minute (nu framantam prea mult, astfel vom obtine o turta dulce frageda ).
4. Urmeaza etapa de odihnire a aluatului de turta dulce. Aluatul se modeleaza sub forma unei bile si se pudreaza usor cu faina, apoi se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru minim 2-3 ore (ideal ar fi peste noapte, dar daca nu avem atata timp sa asteptam atunci putem sa il scoatem si dupa 2-3 ore).
Intindere si decupare aluat turta dulce
1. Dupa odihnirea aluatului de turta dulce, il scoatem din frigider si il lasam la temperatura camerei cam jumatate de ora, inainte sa ne apucam sa il intindem si sa il decupam cu ajutorul formelor.
2. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius
3. Impartim aluatul de turta dulce in doua bucati si incepem sa intindem foaia de turta dulce pe blatul bine pudrat cu faina. Grosimea foii de turta dulce sa fie cam de 4-5 mm grosime.
4. Decupam aluatul cu ajutorul formelor de turta dulce si apoi le asezam pe tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
5. Se coace turta dulce timp de aproximativ 8 minute la 180 grade Celsius. Este coapta atunci cand a crescut, dar marginile nu s-au colorat.
6. Biscuitii de turta dulce se lasa sa se raceasca in tava deoarece sunt moi cand ii scoatem din cuptor.
In timp ce turta dulce se racoreste, ne apucam de glazura alba pentru decorat.
Cum se face glazura pentru turta dulce
1. Albusul de ou trebuie racit la frigider, apoi se mixeaza foarte bine albusul de ou impreuna cu un varf de cutit de sare si 1-2 lingurite suc de lamaie.
2. Adaugam treptat zaharul pudra in timp ce mixam albusul de ou pana cand obtinem o glazura cu consistenta ferma care isi pastreaza forma, asa cum arata cea din poza urmatoare:
3. Dupa ce am obtinut glazura din albus de ou, putem adauga in aceasta etapa si coloranti alimentari, de preferinta niste coloranti cat mai naturali cum ar fi pudra de sfecla rosie pentru a obtine glazura roz/rosie sau pudra de orz verde pentru glazura verde sau pudra de turmeric pentru glazura galbena.
Cum se decoreaza turta dulce cu glazura
Dupa ce am pregatit glazura pentru turta dulce, o vom turna intr-un poș pentru ornat si apoi ne folosim creativitatea pentru a decora turta dulce. E important sa turnam cat mai repede glazura in poșul pentru ornat, ca sa nu apuce sa se usuce.
După decorarea turtei dulci, figurinele se lasă in tava pana cand se intareste complet glazura (dureaza cateva ore), dar pentru cei grabiti se pune turta dulce in cuptorul electric la 40 grade Celsius pe ventilatie si se lasa intredeschisa usa cuptorului (verificati din cand in cand pana se intareste glazura).
Odata ce s-a intarit glazura, figurinele de turta dulce se pot pastra in recipiente inchise ermetic pentru a-si pastra prospetimea.