Painici cu maia si seminte de susan | Reteta paine fara drojdie
Aceasta reteta de paine se face cu maia facuta de la zero in casa, aici am scris cum se prepara maiaua – cea mai simpla metoda.
Painea fara drojdie este mult mai usoara pentru stomac, glutenul din grau este predigerat de catre maiaua salbatica. Aceasta reteta de paine cu maia este benefica pentru sistemul digestiv, mai ales pentru cei cu stomacul sensibil sau cei care vor sa diminueze cantitatea de gluten din dieta lor.
Ingrediente:
– 500 g faina alba sau integrala,
– 300 g apa,
– 100 g maia,
– 14 g ulei,
– 8 g zahar brun,
– 10 g sare Himalaya,
– seminte susan alb si negru, pentru decor.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat elastic din aceste ingrediente si se lasa la crescut la loc caldut, cam 3-4 ore (sau in frigider 9 ore) pana isi dubleaza volumul si cand apasam cu degetul aluatul revine usor la forma initiala.
Se formeaza painicile si apoi se coc la 150C timp de 50 de minute, sau la 190C timp de 30 de minute.
Pentru framantat aluatul de obicei folosesc masina pentru paine, pornesc programul clasic si in 20 de minute este gata aluatul.