Cozonac impletit in forma de stea
Vroiam sa fac ceva deosebit de Sarbatori pentru cand ne strangem cu totii in jurul mesei si am cautat niste idei de cozonac impletit, unele mai interesante ca altele.
M-am hotarat intr-un final la un model de stea si m-am inarmat cu voie buna si multa rabdare.
Am renuntat la umplutura traditionala cu cacao, nuca si rahat, si am ales o umplutura mai indrazneata: gem parfumat de zmeura din gradina noastra.
Vroiam o culoare de contrast pentru ca estetic arata mult mai interesant cu umplutura rosie si este foarte reusita combinatia cu zmeura.
Aluatul pe care l-am folosit este cel de la cozonacul clasic, aici gasiti reteta:
Haideti sa vedem cum se prepara cozonacul impletit in forma de stea.
Ingrediente cozonac:
Pentru aluat:
- 500 g faina (tip 000),
- 3 galbenusuri oua,
- 7 g drojdie uscata bio,
- 120 g zahar,
- 300 ml lapte,
- 50 g unt,
- 50 g ulei,
- 1 esenta de vanilie (fiola),
- coaja rasa de la o lamaie (atentie, lamaia sa fie netratata cu substante chimice) sau 1/2 esenta de lamaie,
- 1 varf de sare.
Pentru gemul de zmeura:
- 300g zmeura proaspata,
- 5 linguri de zahar.
- o strecuratoare pentru a da samburii deoparte.
Pentru uns cozonacul:
- 1 galbenus de ou.
Cum se face aluatul de cozonac?
Toate ingredientele pentru aluat se aduc la temperatura camerei (ouale sa nu fie reci, untul sa fie moale, laptele sa fie caldut).
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se framanta la mana sau la masina de paine, timp de 30-40 min.
Apoi se acopera si se lasa la dospit la un loc caldut pana se tripleaza volumul (cam 1h dureaza). Eu pun aluatul la dospit in cuptorul electric setat la temperatura 40C.
Pregatim gemul de zmeura
In timp ce aluatul de cozonac dospeste, ne apucam sa facem gemul din zmeura proaspata.
Punem zmeura intr-o oala pe foc si fierbem 2-3 minute, pana cand ea poate fi zdrobita usor.
Trecem zmeura prin strecuratoare si aruncam samburii.
Punem din nou zmeura pe foc si adaugam zaharul. Amestecam bine si lasam sa fiarba pana cand capata consistenta de gem.
Atentie, gemul se intareste cand se raceste, asa ca va trebui sa mentineti gemul de zmeura cald ca sa il puteti intinde pe aluatul de cozonac.
Cum se impleteste cozonacul in forma de stea
Dupa ce a aluatul a dospit si a crescut bine in volum, il impartim in patru bucati egale.
Cozonacul in forma de stea se face din patru straturi de aluat care sunt unse in interior cu gem de zmeura.
Eu am intins cele patru bucati de aluat ca pe o pizza rotunda (am folosit ca reper o farfurie de dimensiune 25 cm).
Luam prima bucata de aluat si o ungem cu gem de zmeura, apoi o suprapunem si pe a doua bucata de aluat si turnam inca un strat de gem. Punem si a treia bucata de aluat, adaugam restul de gem, si la final punem deasupra a patra bucata de aluat.
Exact ca la pizza, taiem in 16 bucati egale straturile de aluat si va arata cam asa:
Apoi incepem sa impletim in pereche cate doua bucati de aluat, pana cand le terminam pe toate. Impletirea se face prin rasucire, fiecare bucata de aluat se rasuceste spre exterior si se imbina la varf cu cea de-a doua bucata.
Inevitabil va veti murdari de gem, aveti multa rabdare si ganditi-va ca va merita tot efortul cand veti vedea rezultatul final.
Steaua din centru vazuta de aproape:
Pregatim tava de copt (eu am folosit chiar tava de la aragaz), punem hartie de copt pe ea si asezam cu grija cozonacul.
Ungem cu ou inainte de a introduce la cuptor, pentru a obtine acea culoare frumoasa la sfarsit.
Coacem la 155 grade Celsius timp de aproximativ 25 de minute (fiti cu ochii pe cozonac si verificati cand este facut, e posibil sa se rumeneasca mai puternic in functie de cuptor, eu era gata sa il ard pe al meu: am zis ca il mai las cateva minute si deja incepuse sa se arda in partea de jos).
Scoatem cozonacul, il lasam sa se raceasca si apoi adaugam putina magie si pudram cu zahar vanilat pe deasupra si iata rezultatul final mult asteptat:
Va doresc mult succes, sa-i impresionati pe cei dragi cu aceasta reteta si sa mancati cu pofta din acest cozonac delicios!