Cozonac impletit cu crema de nuca si cacao
Acest cozonac de sarbatoare arata impresionant, dar este destul de simplu de facut, veti vedea in continuare cum se obtine aceasta forma de stea.
Pe langa umplutura traditionala cu cacao si nuca, am ales sa aduc un strop de culoare si am adaugat un strat de gem de zmeura, foarte parfumata si dulce-acrisoara, este perfecta pentru acest cozonac.
Aluatul pe care l-am folosit este cel de la cozonacul clasic, aici gasiti reteta:
Haideti sa vedem cum se prepara cozonacul impletit in forma de stea.
Ingrediente aluat cozonac:
- 500 g faina (tip 000),
- 3 galbenusuri oua,
- 7 g drojdie uscata bio,
- 120 g zahar,
- 300 ml lapte,
- 50 g unt,
- 50 g ulei,
- 1 esenta de vanilie (fiola),
- coaja rasa de la o lamaie (atentie, lamaia sa fie netratata cu substante chimice) sau 1/2 esenta de lamaie,
- 1 varf de sare.
Ingrediente pentru umplutura:
- 150 g nuci macinate,
- 4 linguri de zahar,
- 2 linguri de cacao,
- 5 linguri cu gem de zmeura.
Pentru uns cozonacul:
- 1 galbenus de ou.
Cum se face aluatul de cozonac?
Reteta pentru aluatul de cozonac am explicat-o mai bine aici.
Toate ingredientele pentru aluat se aduc la temperatura camerei (ouale sa nu fie reci, untul sa fie moale, laptele sa fie caldut).
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se framanta la mana sau la masina de paine, timp de 30-40 min.
Apoi se acopera si se lasa la dospit la un loc caldut pana se tripleaza volumul (cam 1h dureaza). Eu pun aluatul la dospit in cuptorul electric setat la temperatura 40C.
Pregatim crema de nuca si cacao:
In timp ce aluatul de cozonac dospeste, ne apucam sa facem crema cu nuca si cacao.
Macinam bine nucile, eu prefer sa folosesc un tocator cu lama S:
Apoi adaugam cele 3 linguri de cacao, zaharul si romul (sau esenta de rom diluata cu apa). Trebuie sa obtinem aceasta consistenta:
Se poate folosi cu succes si crema de cacao gata preparata, cum este Nutella sau varianta mai sanatoasa de crema de cacao ecologica de la Essential Trading.
Cum se impleteste cozonacul in forma de stea
Dupa ce a aluatul a dospit si a crescut bine in volum, il impartim in patru bucati egale.
Intindem prima bila de aluat, folosind sucitorul si un pic de faina:
Ungem foaia de cozonac cu jumatate din cantitatea de crema de nuca si cacao:
In continuare adaugam deasupra o foaie de aluat peste care punem gemul de zmeura:
Apoi punem a 3-a foaie unsa cu crema de nuca si cacao, si peste aceasta asezam si ultimul strat de aluat.
Cozonacul astfel stratificat il vom taia ca pe pizza in 16 feliute simetrice:
Apoi incepem sa impletim in pereche cate doua bucati de aluat, pana cand le terminam pe toate. Impletirea se face prin rasucire, cele doua felii de aluat se rasucesc spre exterior si se imbina la varf, astfel:
Inevitabil va veti murdari putin, dar incercati sa aveti rabdare si ganditi-va ca va merita tot efortul cand veti vedea rezultatul final.
Pregatim tava de copt (eu am folosit chiar tava de la aragaz), punem hartie de copt pe ea si asezam cu grija cozonacul.
Ungem cu ou inainte de a introduce la cuptor, pentru a obtine acea culoare frumoasa la sfarsit.
Coacem la 160 grade Celsius timp de aproximativ 25 de minute (fiti cu ochii pe cozonac si verificati cand este facut, e posibil sa se rumeneasca mai puternic in functie de cuptor, eu era gata sa il ard pe al meu, am zis ca il mai las cateva minute si deja incepuse sa se arda in partea de jos).
Rezultatul final mult asteptat, cozonacul cel vesel este gata si miroase absolut minunat!
Va doresc mult succes, sa-i impresionati pe cei dragi cu aceasta reteta si sa mancati cu pofta din acest cozonac delicios!