Cozonac traditional cu cacao, nuci, rahat si stafide – De Craciun sau Pasti
Cel mai bun cozonac de Sarbatori imi iese cu aceasta reteta, pe care am ajustat-o pana cand mi-a iesit perfect. Cu siguranta mai sunt si alte variante de cozonaci reusiti, dar eu o sa va prezint reteta mea preferata si va recomand sa respectati intocmai gramajele pentru aluat, va garantez o pufosenie si un gust deosebit. Sunteti liberi sa experimentati dupa placul vostru.
Ingrediente aluat cozonac:
- 500 g faina (tip 000),
- 3 galbenusuri oua,
- 8 g drojdie uscata bio,
- 120 g zahar,
- 300 ml lapte,
- 50 g unt,
- 50 g ulei,
- 1 esenta de vanilie (fiola),
- coaja rasa de la o lamaie (atentie, lamaia sa fie netratata cu substante chimice),
- 1 varf de sare.
Framantare: 20 minute
Prima dospire aluat: aprox. 1 ora
A doua dospire, aluat umplut: 1 ora
Coacere: 55 min la 160 grade Celsius
Ingrediente umplutura cozonac:
- 200 g nuca macinata,
- 3 cubulete de rahat tocate marunt,
- 1+1/2 lingura cacao,
- 2 linguri rase de zahar,
- 40 g stafide inmuiate in rom/esenta de rom,
- 2 linguri cu rom/esenta de rom,
- 1 pliculet zahar vanilat.
Pentru uns cozonacul:
- 1 galbenus de ou (sau un albus de ou, este la fel de bun),
- 1 lingura de zahar brun,
- 1 lingurita de seminte mac.
Mod de preparare cozonac:
Framantare si dospire aluat cozonac:
Toate ingredientele pentru aluat se aduc la temperatura camerei (ouale sa nu fie reci, untul sa fie moale, laptele sa fie caldut).
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se framanta la mana sau la masina de paine.
Eu pun totul la masina de paine si aleg programul de framantare de 20 de minute + dospire aluat inca 1h.

Dupa ce am framantat aluatul la masina de paine, se lasa la dospit la un loc caldut pana isi tripleaza volumul (cam o ora dureaza). Eu pun aluatul la dospit in cuptorul electric setat la temperatura 40C sau il las sa creasca in cuva de la masina de paine.
Aluatul dupa o ora de dospire:

Pregatim umplutura pentru cozonac:
In timp ce aluatul de cozonac dospeste, ne apucam sa facem crema cu nuca si cacao.
Macinam bine nucile, eu prefer sa folosesc un tocator cu lama S care macina rapid nucile in doar cateva secunde :
Se amesteca bine toate ingredientele pentru umplutura si se imparte compozitia in doua parti egale. Secretul ca sa se lege bine aceasta umplutura este sa macinam bine nucile, eu le dau rapid la tocatorul cu lama S si ies foarte fine.


Apoi adaugam cacao, zahar si rom (sau esenta de rom diluata cu putina apa). Trebuie sa obtinem aceasta consistenta:

Ca inlocuitor pentru aceasta crema, se poate folosi cu succes si crema de cacao gata preparata, cum este Nutella sau varianta mai sanatoasa de crema de cacao ecologica de la Essential Trading.
Impletirea si umplerea cozonacului:
Se imparte aluatul in doua (pentru ca facem cozonac impletit) si vom obtine doua jumatati de aluat pe care le vom intinde cu mana pe un fund de lemn pe care am presarat putina faina.
Intindem prima jumatate de aluat si punem umplutura inauntru, adaugam stafidele, bucatele mici de rahat si apoi rulam aluatul.
Repetam procedura si cu a doua jumatate de aluat, si apoi cele doua rulouri umplute le vom impleti prin rasucire. Se aseaza cozonacul cu grija in tava pentru copt.
Pregatim tava pentru copt cozonacul, o tapetam cu hartie de copt si asezam in ea cozonacul impletit.

Lasam la crescut in loc caldut pana cand isi dubleaza volumul, apoi ungem aluatul cu galbenusul de ou si presaram zahar brun cristale si seminte de mac.
Punem cozonacul la copt in cuptorul preincins la 160 C timp de 35-40 minute (ochii pe cozonac, sa nu se arda).
Toata bucataria se umple de miros de sarbatoare si aduna toti pofticiosii care nu mai au rabdare sa se raceasca si mananca direct din cozonacul proaspat scos din cuptor.
Asa arata cozonacii mei, facuti in doua ture:


Si asa arata cozonacul taiat in sectiune, bine crescut si pufos:

Urmatoarea poza este cu alt cozonac in doua culori, jumatate din aluatul de cozonac a fost amestecata cu cacao, si apoi impletita cu cealalta jumatate de aluat simpla:
